Tvorba webových stránok a eShopovZaložiť webovú stránkuZaložiť e-shop

EXOTY

 

V literatúre sa často uvádza, že chov vtákov výrazne znižuje krvný tlak a pôsobí teda aj ako prevencia infarktu. Ktohovie? Pri pravdivosti takého tvrdenia by zhromaždenie väčšieho počtu papagájov mohlo byť použité ako vražedný nástroj, pomocou ktorého klesne obeti tlak na nulu. Na druhej strane, kto má vtákov rád, určite mu ich spoločnosť spôsobí radosť. A človek, ktorý je schopný aspoň chvíľu denne sa tešiť, prospieva sám sebe. Pozitívne zážitky málokedy prichádzajú samy od seba, takže je dobré cieľavedome si vytvoriť takýto „sklad“ radosti.

Momentálne chováme viac druhov exotov  sú to austrálske,novozelandské a aj africké.

Tento rok sa nám podarili odchovať už aj mládatá, ktorým sa nesmierne darí.

Pokúsim sa vám tu pridať nejaký materiál o druhoch, ktoré mám v chove.


Korela chocholatá: 

Korele ponúknime klietku o rozmeroch 80x70x100cm /na šírku/, aj keď najvhodnejšími podmienkami je pre ňu priestranná vonkajšia voliéra. Pre chovný pár koriel pripravme búdku o rozmeroch - dno 25x25, výška 30 cm a otvor 8 cm. Zhruba po desiatich dňoch párenia samica znáša 4-8 bielych vajec , na ktorých sa pri zahrievaní striedajú obaja rodičia. Korely nenechávame hniezdiť viac ako 3x do roka. Hniezdna sezóna začína zväčša od apríla. Inkubačná doba sa uvádza od 19-23 dní. Mláďatá kŕmia obaja rodičia, ktoré cca po 3 týždňoch opúšťajú búdku a krmí ich len samec. Samica sa chystá na ďalší odchov. Jedinec ako aj korela v páre dokáže rýchlo skrotnúť a má aj sklon k napodobňovaniu rôznych zvukov, ako aj naučiť sa pár slov. V tomto nadaní je však šikovnejšia veľakrát práve menšia andulka. Korela sa rada kúpe a to pravidelne hlavne pri hniezdení. Je nutné pripraviť vhodnú širokú misku s vodou na tento účel.
Korelám ponúknime kvalitné zmesi pre austrálske papagáje, zložené z prosa, menšieho podielu rôznych druhov slnečníc, ovsa, lesknice a pšenice. Nezabúdajme na ovocie , zeleninu, bobuľoviny a zelené krmivo a konáriky /jablko, mrkva, šalát,púpava, skorocel, jarabina, čerstvé vetvičky ovocných stromov, vŕby, jarabiny, smreku i borovice /. V období odchovu ponúkame pred znáškou, ako aj neskôr mlláďatám vaječnú zmes z vareneho vajca s nastrúhanou mrkvou a rozdrvenou piškotou, či ovsenými vločkami. Vhodným doplnkom je aj tvaroh, rozomleté škrupiny z vareného vajíčka a minerálny blok.
Pred kúpou korely zvážme vhodnosť jej hlučného prejavu.


Zebrička austrálska:

Zebričkám stačí na chov vätčšia klietka alebo voliera v rozmeroch 80cm x 40cm x 30cm (d x v x š). Za najvhodnejšiu búdku zebričkám sa považuje polootvorená ktorá má rozmery 10cm x 10cm x 10cm. Zebričky si stavajú hniezda sami , preto im treba položiť na zem nejaké kokosové vlakno, rôzne druhy tráv, slamu a iné. Zebričky veľmi ľahko zahniezdia keď sa cítia dobre vo svojom prostredí. Po prvom znesení vajíčka sa pár strieda na sedení vajíčok. Znáška býva v počte 4-8 vajec. Po 12-14 dňoch sa začínajú liahnuť mláďatá. Mláďatá opúšťajú hniezdo zhruba po 20 dňoch od vyliahnutia. Najmenej dalších 14 dní ešte rodičia kŕmia svoje mladé. Vtedy treba dávať veľa vaječnej zmesi. Preperovanie mladých zebričiek na dospelé perie je 6-7 týždny. V tejto dobe sa zebričky začnú rozmňožovať,  ktoré im nemôžme dovoliť.  


   Rozela pestrá:

    Popis: Veľkosť 30-32 centimetrov, hmotnosť v rozmedzí 90 až 120 gramov. Samček má hlavu, krk a prednú časť pŕs červenú (prírodne sfarbený jedinec). Líca a brada sú biele u oboch pohlaví. Perá na chrbte sú sfarbené u jednotlivých mutáciách rôzne. Samička je postavovo menšej postavy, nemá tak výrazné biele lícne kruhy, hlavu má menšiu, okrúhlejšiu. Samček má tylovú časť hlavy trochu pretiahlejšiu dozadu. V období toku je jeho spev o čosi inakší než samičky. Mladé vtáky matnejšie sfarbený ako rodičia.

  
                     

 Biotop: Obýva riedke savanové lesy, formované kríkmi a stromami s dominanciou eukalyptov. Otvorené lesy a stromy rastúce v blízkosti riek a potokov. Takisto sídli v blízkosti fariem, v záhradách, parkoch na predmestiach. Maximálna nadmorská výška jej výskytu je 1250 m n. m.

Potrava v prírode: Potravu tohto druhu tvoria predovšetkým semená eukalyptu a agácií, ale aj druhy kríkov a tráv. Ďalej s obľubou konzumuje bobule Hlohyne a Hlohu, kvety eukalyptu, listy a puky topoľov a listy gazánií. Vtáky zalietavajú k farmám a poliam, kde nachádzajú dostatok obilného zrna. Konzumujú i vajíčka a larvy hmyzu. V ovocných sadoch spôsobuje ich majiteľom značné škody.

Hniezdenie: Prebieha od augusta do februára, niekedy až do mája. Hniezda vyhľadáva v dutinách stromov ale aj v opustených norách a dutinách po Vlhách hájových. Hniezdi aj v termitiskách, opustených skladoch. Samička znáša spravidla 4-9 vajíčok. Inkubačná doba trvá 19 dní a mláďatá hniezdo opúšťajú až vo veku piatich týždňov.

Chov v zajatí: Rozela pestrá je vôbec najrozšírenejší chovaný vták v zajatí a má dlhotŕvajúcu tradíciu. Hniezdi veľmi ľahko a spoľahlivo, starostlivo odchováva mláďatá a často je pre túto vlastnosť používaná na odchov iných a omnoho väčších austrálskych papagájov. Nie je náročná na  priestor a mláďatá je schopná úspešne odchovať aj v metrovej klietke. Lenže

 

omnoho lepšie sa cíti vo väčšej voliére. Tá dodáva Rozele väčší pocit kľudu a zabezpečí sa zároveň väčšia vzdialenosť chovateľa od zvieraťa. Samička znáša priemerne 6-8 vajec, z nich sa spravidla vyliahne 4-6 mláďat. Pri vyšších počtoch mláďat sú rodiny enormne zaťažené, čo sa môže negatívne prejaviť ako na kvalite odchovu, tak na zdravotným stavom chovného páru. Inkubácia trvá 19 dní a mladé rastú veľmi rýchlo. Preto je nutné mladé pravidelne kontrolovať a vystihnúť dobu navliekania krúžkov na pravú nohu. Veľkosť krúžku je daná 5,2-5,5 milimetrov vnútorný priemer. Rodičia kŕmia svoje mláďatá dva až tri týždne po opustení búdky. Hniezdnu búdku volíme o rozmeroch 20x25x50 cm.


Kakarík červenočelý:

Popis: Kakariki červenočelé meria približne 30cm a dožíva sa 8 rokov. Kakariki sú veľmi temperametné a zvedavé papagáje. U chovateľov sa tento druh stáva poslednou dobou veľmi obľúbeným papagájom, preto lebo patrí najlepším zastupcom papagájom na burzách. Vďaka jeho zvuku ktorý je taký prenikavý. Kakariki sú aktívne ráno a večer. Cez popoludnie sa radi ukrývajú v tmavšich kutoch voliery, kde odpočívajú. Chov týchto vtákov je možný aj v malých klietkach ale musia mať nejaký výlet , lebo rady lietajú po voliere. Prírodné sfarbenie kakariku je zelené. Ale medzi chovateľmi je najviac rozširený chov 2 druhou a to kakariki červenočelý a žltočelý.

Hniezdenie a chov: Kakariki majú búdky veľké 30cm x 30cm x 40cm (d x š x v) a vletový otvor 8cm, ale majú veľmi rady aj búdky zo stromových dutých kmeňov ktoré majú rôzne rozmery. Na dno búdky dáme vatčšiu kopu pilín ktoré si potom samička upravý keď nasadne na vajíčka. Samica znáša 4-8 vajec na ktorých sedí 19-20 dní. Mládatá opúšťajú hniezdo po šiestych týždňoch. Rodičia potom dokrmujú asi dva týždžne. Samica niekedy znáša do budky v dobe keď sú tam ešte mladé, vtedy treba vybrať mláde a položiť na dno voliery kde ho rodičia dokŕmia. Kakriki sú možné mať mlaďé už v 5 alebo 6 mesiacoch.  Kakariki môžu mať mladé 3krát za rok a približne vychovajú 20 mladých za rok.

Pohlavie: Samca od samice rozlišíme pomerne ľahko a to i vo veku mľádat. Samci sú vätčší, majú vätčšiu hlavu a širší zobák. Samice sú drobnejšie majú menšiu hlavu a uzký zobák.


Agapornis:

Klietka pre agapornisy má byť skôr širšia ako vyššia a priestranná. Búdky na hniezdenie rozmerov 25x15x20 /šírka,výška,hĺbka/, vletový otvor 5-6 cm. K búdke je nutné poskytnuť aj stavebný materiál, ktorým sú tenké vetvičky.
Hniezdo si budujú asi 2 týždne. Znáška býva v počte 3-7 vajec, ktorých inkubačná doba je orientačne 21 dní a mláďatá sú na rodičoch závislé 8 týždňov. Agapornisy sú pohlavne dospelé v deviatich mesiacoch. Ideálna teplota hniezdenia je 20°. Vlhkosť zvyšujú čerstvé vrbové prútiky a pravidelné podanie čistej vody, v ktorej sa samica pravidelne kúpe a mokrá zasadne na vajíčka. Často sa stáva, že sa samica chová agresívne k svojim mláďatám, trhá im perie a hryzie ich, prípadne vyhodí z hniezda. V tomto prípade je nutné zhodnotiť možnosť umelého dokrmu mláďat


Papagáj vlnkovaný:

Chov: Papagájec vlnkovaný je nenáročný odolný vták, ktorého chov je vhodný aj pre začiatočníkov. Na hniezdenie mu stačí aj klietka 40×40×100nbsp;cm. Je spoločenský, skôr začne hniezdiť, keď sú v klietke aspom dva páry. Hniezdnych búdok v klietke by malo byť viac, ako je párov, aby pri ich obsadzovaní nedošlo k teritoriálnym sporom. Keď začne samček kŕmiť samičku a tá popri tom chodí do búdky, je to znamenie, že sa čoskoro začnú páriť. Pre chov je ideálna búdka  minimalne s rozmermi 19x14x14 a vletovým otvorom 5 cm .Samička sedí 18 dní znesie 5 a niekedy aj 10 vajíčok mláďatá opúštajú hniezdo po 28 až 32 dnoch.


Papagáj spevavý:

Vrátane chvosta meria tento papagáj 27 cm.Papagáj spevavý je najčastejší chovný druh u slovenských , ale aj zahraničných chovateľov.Pohlavie sa určuje ľahko.Samec je pestro sfarbení , bruško má žlté, hlavu má modrozelenú.Podľa zraku , že má červený kostrč.Samica je menej sfarbená až šedozelená a nemá červenú kostrč. Krmivo podávame týmto papagájom zmes pre malé až stredne veľké papagáje .Ovos,slnečnica,proso,ovocie,zelenina,zelené krmivo.Do klietky im pridáme vetvičky k okusovaniu.Klietka by mala byť v rozmeroch 120x65x100cm.Je to veľmi otužilí papagáj zimu prečká bez akého koľvek problému.Je dobré mu poskytnúť vetvičky na sedenie.Úkryt pred dažďom a vetrom.Je vhodný pre začínajúceho chovateľa , ale aj pokročilého.Jednému páru papagájov poskytnene búudku v rozmeroch 25x25cm (rozmery dna), a výška okolo 40cm.Výletový otvor je 7 cm.Na dno búdky dajte bezprašné hobliny a spráchnivelé drevo, ktoré si samička sama naštiepe na drobné častice.Ako náhle sú mláďata samostatné odstraňte je z spoločnosti rodičov, pretože samec by ich mohol napádať.

Baraband:

Opis: Samec je zelený,naspodku sfarbený viac do žlta.Čelo,krk a líca sú ostrožlté,pričom žltý krk oddeľuje od zelenej hrude úzky priečny oranžovočervený pásik.Ručné letky aj veľké ručné krídlové krovky sú modré,chvost zosopodu leskločierny.Samica je celá zelená ,celkove o čosi tmavšia ,na čele s modrastým ,na prsiach so sivastým nádychom.Operenie beháka je oranžové.Tmavé chvostové perá maju zospodu na špičkách žltkasté okraje.Dúhovka dospelých vtákov je žltá,mládatá ju maju hnedú.Priemerná dĺžka života tohto papagája je 15rokov,.Tento druh papagáje meria cca 40cm.

Výskyt: Vnútrozemie Nového Júžného Walesu a severnej Viktórie (Austrália).Svojim výskytom sa viaže na riečne systémy riek Murrumbidgee a Castlereagh.

Odchov:  Samci tohto druhu sú schopní hniezdiť až v polovici druhého roka svojho života.U samíc sa cek k prvému hniezdeniu uvádza jeden rok svojho života.V tomto roku je potrebné im do voliery zavesiť najlepšie kmeňovú búdku o rozmeroch 30x60cm (priemer dna,výška).Na zvýšenie pravdepodobnosti zahniezdenia podávajte naklíčene obilniny a veľa zelene.Samica znáša v priemere 4 až 6 vajec na ktorých potom sedí 19 dní.Akonáhle sa po tejto dobre začnu liahnuť mládatá podávajte vaječnú miešanku.Mládatá opúštaju hniezdo vo veku 35 dní.Rodičia mládata krmia a vodia ešte asi mesiac.Potom sú mládatá samostatné.

Potrava: Rovnako ako pri ostatných papagájoch mala by byť čo najpestrejšia.Základom je zmes semien slnečnice,prosa,ovsa,lesknice,semenca,pšenice a i., na začiatku hniezdneho obdobia ,počas kŕmenia mládat a aj v zime v máčanej a naklíčenej forme.Doplnkom musí byť ovocie a zelenina ,zelené krmivo  a čerstvé konáre.V čase kŕmenia mládat príjma vajcovú miešaninu a mačané piškóty.

Foto z odchovu mladých:

 

 

 

 

 

TOPlist