OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Prepeličie vajcia

Cenné vlastnosti prepeličích vajec a mäsa sú na ďalekom východe známe už viac ako tritisíc rokov.
V 17. stor. čínský farmakológ Li Shi Chen objavil,

že okrem veľmi dobrých nutričných hodnôt majú tiež hodnotu liečebnú.

Tento fakt potvrdili rozsiahle štúdie japonských a ruských lekárov.

Prepeličie vajcia obsahujú zanedbateľné množstvo cholesterolu. Priaznivo pôsobia na imunitný systém.

Sú vhodné pri zdravotných problémoch (alergie, cukrovka, astma, ...), pri diétach a tiež vhodné ako

cenný doplnok výživy v detskom veku.

Účelom úžitkového chovu nie je len produkcia vajec, ale aj mäsa na kuchynskú spotrebu.

Vďaka kvalite týchto produktov výrazne rastie záujem spotrebiteľov aj na Slovensku.
Prepelice dosahujú jatočnú zrelosť už za 7 týždňov po vyliahnutí.
Váha očistenej prepelice je cca: 150-200g.
Váha priemerného vajíčka je cca: 10-12g.

 

Prepeličie vajíčka sú vhodným doplnkom v kuchyni moderného a racionálne sa stravujúceho človeka. Chuťovo sa podobajú slepačím vajíčkam, sú však oveľa jemnejšie. Okrem toho sú aj veľmi ľahko stráviteľné a nezaťažujú žalúdok. Vajíčka majú rovnakú trvanlivosť ako slepačie t.j. 21 dní a rovnako sa skladujú t.j. pri teplote 10 C. Dajú sa použiť všade tam, kde sa používajú slepačie vajíčka. Obzvlášť vynikajú na obložených misách a chlebíčkoch pri slávnostných príležitostiach. Možno ich pridať do nátierok, kde zvýrazňujú a zjemňujú chuť, alebo použiť pri príprave šalátov. Veľmi radi po nich siahnu aj najmenšie deti, ktoré často slepačie vajcia vôbec nechcú jesť. Okrem chuti zlepšujú aj estetický vzhľad jedla. Výborné sú aj samostatne podávané, s troškou mletého čierneho korenia a soli, k nápojom pri rôznych oslavách. Vyrába sa z nich vaječný likér a možno ich použiť aj na kozmetické účely.
  Mäso sa dá pripraviť najrozličnejšími spôsobmi. Určite vzbudí pozornosť svojím vzhľadom, ako aj jemnosťou. Aj zo zdanlivo malej porcie sa dá najesť do sýtosti. Samozrejme, že labužníci si prídu na svoje.